The goal of the design for the SoSA House was to create a home that would optimize a small residential urban lot and maximize the views of the Oklahoma City skyline. The client wanted a modern house that would be compatible with the surrounding homes, and though modern, would not look out of place in either scale, materials or street presence.

The home includes two stories of living space with a basement-level garage with an alley entrance. A roof deck caps the home and affords sweeping views of downtown to the south. The home is located in the SoSA neighborhood (south of St. Anthony Hospital) that has seen widespread redevelopment over the last 15 years.

The client wanted a connection to outdoor living. This was accomplished by pushing the home to within five feet of the property line on the west and reserving nearly half the site for a linear outdoor living space complete with a small lawn, outdoor kitchen, a linear pool and hot tub.

The connection to the outdoors is maximized with the use of large windows on the east (large sliding doors on the first floor) that create a light, bright home during the day and a glowing lantern of a home during evening hours.

The entry sequence sets up the organization of the home nicely: visitors enter via a secure garden gate into a side yard. There is no traditional front door. Visitors walk along the outdoor terrace to the living room’s sliding door.

The first floor is tiered with the kitchen higher than the living room. Ceiling heights are 11 feet and 10 feet respectively. This is so that everyone has a great view no matter if they’re working on a kitchen creation or enjoying conversation near the fireplace.

A central stair is topped with a light monitor so that the main circulation is a light, bright space. Stairs are open so that the light can get all the way to the first floor.

A study is located on the first floor, a guest bedroom on the second. The master bedroom and bath are located on the second floor. Views out to the downtown skyline are maximized on all southern elevations with a glass rail system (first floor garden, second floor bedroom balcony and roof deck).

Building materials are brick, stucco and Resysta recycled composite siding.

©2018 ADG, P.C. All Rights Reserved