ADG worked with Church of the Savior’s building committee to create additional worship and fellowship space on a very limited budget. The master plan affords space for a new 50-seat chapel, fellowship hall and classrooms. A new enclosed courtyard, adjacent to the renovated administration wing, added height along the elevation facing the street with new shed roof volumes that echo the roof profile of the main sanctuary. The curvaceous brick fence protects the courtyards from the noise of the busy street and creates pleasant outdoor gathering spaces. The addition improves circulation throughout the church and unifies expansions that were made piecemeal over the course of 50 years.

A tower and a covered drop off canopy were added on the north to create a welcoming entrance. Together with a new entry hall just inside, a new welcoming entry to the existing sanctuary and chapel were created. The chapel’s curving exterior wall echoes the geometry of the garden wall. Dall de Verre windows mounted behind the chapel altar sparkle with north light streaming in from the courtyard.

What started off as a project to solve a major roof drainage problem, led to an exterior with added space and softened edges. Future expansion plans call for further renovations to the sanctuary, classroom wing and fellowship hall as well as a new choir space.

©2018 ADG, P.C. All Rights Reserved